NESAİ SÜNEN-İ KÜBRA

Bablar    Konular    Numaralar

KİTABU’L-İLİM

<< 1684 >>

الجلوس حيث ينتهي به المجلس

38- Mecliste Kalabalığın Bittiği Yerde Oturmak

 

أنبأ هناد بن السري عن شريك عن سماك عن جابر بن سمرة قال كنا إذا انتهينا إلى النبي صلى الله عليه وسلم يجلس أحدنا حين ينتهي

 

[-: 5868 :-] Cabir b. Semure der ki: Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanına gittiğimizde kalabalığın bittiği yerde hemen çöküp otururduk.

 

Tuhfe: 2173 .

 

Diğer tahric: Hadisi Buhari, el-Edebu'l-Mufred (1141), Ebu Davud (4825), Tirmizi (2725), Ahmed, Müsned (20855) ve İbn Hibban (6433) rivayet etmişlerdir.

 

 

أنبأ قتيبة بن سعيد عن مالك والحارث بن مسكين قراءة عليه وأنا أسمع عن بن القاسم قال أنبأ مالك عن إسحاق بن عبد الله بن أبي طلحة أن أبا مرة مولى عقيل بن أبي طالب أخبره عن أبي واقد الليثي أن رسول الله صلى الله عليه وسلم بينما هو جالس في المسجد والناس معه إذ أقبل ثلاثة نفر فأقبل اثنان إلى رسول الله صلى الله عليه وسلم قال وذهب واحد قال فوقفا على رسول الله صلى الله عليه وسلم فأما أحدهما فرأى فرجة في الحلقة فجلس فيها وأما الآخر فجلس خلفهم وأما الثالث فأدبر ذاهبا فلما فرغ رسول الله صلى الله عليه وسلم قال ألا أخبركم عن النفر الثلاثة أما أحدهم فآوى إلى الله فآواه الله وأما الآخر فاستحيا فاستحيا الله منه وأما الآخر فأعرض فأعرض الله عنه وفي حديث الحارث فلما وقفا على رسول الله صلى الله عليه وسلم فسلما

 

[-: 5869 :-] Ebu Vakıd el-Leysı anlatıyor: ResAlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) cemaatle birlikte Mescid'de oturuyorken üç kişi geldi. içlerinden ikisi Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in olduğu yere gelirken diğeri uzakta durdu. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in olduğu yere gelen iki kişiden biri kalabalık içinde boş bir yer görünce yaklaşıp oraya oturdu. Diğeri ise kalabalığın arkasında çöküp oturdu. Üçüncü kişi ise arkasını dönüp gitti. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) sohbetini bitirince cemaate:

 

"Size bu üç kişinin durumunu anlatayım mı? Biri Allah'a sığındı, Allah da onu barındırdı. Diğeri (öne geçmeye) utandı, Allah da ondan haya etti. Üçüncüsü ise yüz çevirip gitti. Allah da ondan yüz çevirdi" buyurdu.

 

Haris'in rivayetinde ise: "O iki kişi Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanına geldiklerinde selam verdiler" diye geçer.

 

Tuhfe: 15514 .

 

Diğer tahric: Hadisi Buhari (66, 474), Müslim (2176), Tirmizi (2724) ve Ahmed, Müsned (21907) rivayet etmişlerdir.

 

 

أنبأ علي بن سعيد بن جرير قال ثنا عبد الصمد قال ثنا حرب بن شداد قال نا يحيى بن أبي كثير قال حدثني إسحاق بن عبد الله بن أبي طلحة عن حديث أبي مرة أن أبا واقد الليثي حدثه قال بينما نحن مع رسول الله صلى الله عليه وسلم إذ مر به ثلاثة نفر فجاء أحدهم فوجد فرجة في حلقة فجلس وجاء الآخر فجلس من ورائهم وانطلق الثالث فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم ألا أخبركم بخبر هؤلاء قالوا بلى قال أما الذي جاء فجلس فعبد أوى فآواه الله وأما الذي جلس من ورائكم فاستحيا فاستحيا الله منه وأما الذي انطلق فرجل أعرض فأعرض الله عنه

 

[-: 5870 :-] Ebu Vakıd el-Leysi bildiriyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile birlikte Mescid'de oturuyorken üç kişi geldi. içlerinden biri gelip insanlar içinde gördüğü boş bir yerde oturdu. Diğeri ise kalabalığın arkasında çöküp oturdu. Üçüncü kişi ise gitti. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "Size bu üç kişinin durumunu anlatayım mı?" diye sorunca, oradakiler: "Tabii ki, anlat" dediler. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): "İlk gelip oturan kişi Allah'a sığındı, Allah da onu barındırdı. Arkanızda oturan kişi ise (öne geçmeye) utandı, Allah da ondan haya etti. Çekip giden kişi ise yüz çevirip gitti. Allah da ondan yüz çevirdi" buyurdu.

 

Tuhfe: 15514.

 

 

ذكر العلم والفتيا في المسجد

39- Mescidin içinde ilim Öğrenip Fetva istemek

 

أنبأ قتيبة بن سعيد قال ثنا الليث قال حدثنا نافع عن عبد الله بن عمر أن رجلا قام في المسجد فقال يا رسول الله من أين تأمرنا أن نهل فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم يهل أهل المدينة من ذي الحليفة ويهل أهل الشام من الجحفة ويهل أهل نجد من قرن قال بن عمر ويزعمون أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال ويهل أهل اليمن من يلملم فكان بن عمر يقول لم أفقه هذه من رسول الله صلى الله عليه وسلم

 

[-: 5871 :-] Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre adamın biri Mescid'de kalktı ve:

 

"Ya ResAlalıah! Hac için nerede ihrama girmeliyiz?" diye sordu. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "Medineliler Zu'l Huleyfe'de, Şamlılar Cuhfe'de, Necdliler Karnu'l-Menazi!'de ihrama girerler" karşılığını verdi. Ancak bazıları, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in:

 

"Yemenliler de Yelemlem'de ihrama girerler" buyurduğunu da söylerler; ama ben bunu Allah Resulün'dan (sallallahu aleyhi ve sellem) öğrenmiş değilim.

 

Mücteb8: 5/122; Tuhfe: 8291.

 

3618. hadiste geçti. Tahrici için 3617. hadise bakınız.